Vrije Vogel – Ode aan Allard Budding in Veenendaal
Jannelien Budding en Pjotr Zwart tijdens de opening
In oktober 2019 werd aan de voet van de schoorsteen van de Cultuurfabriek in Veenendaal het gedicht Krom van Allard Budding geplaatst. Sinds 28 augustus 2021 wordt dit gedicht geflankeerd door twee figuren met een vogelkop. Dit kunstwerk Is gemaakt door de Veenendaalse kunstenaar Hanneke Zwart en heeft als titel Vrije Vogel – Ode aan Allard Budding.
Aandenken aan Allard in zijn geboorteplaats Veenendaal
Veenendaal – In de Cultuurfabriek heeft wethouder Dylan Lochtenberg zaterdagmiddag een gedicht van Allard Budding onthuld op een bijzondere plek: op de grote schoorsteen van de oude textielfabriek op de binnenplaats.
Wethouder Dylan Lochtenberg onthult Allards gedichtje Krom uit 1981. Rechts Daphne Kalff van Gedichten op Muren, Henk Johannes van den Heuvel en André Wierenga, schoolvrienden van Allard Budding uit de jaren 1980-1983.(foto: Pieter Vane, De Rijnpost)
In de speech werd Kees Stip als een van de eerste voorbeelden van Allard Budding genoemd. (foto: Pieter Vane, De Rijnpost)
Het gedichtje Krom schreef Allard in 1981. In zijn verhaal Over Basje (die in de fles woonde) noemt hij het een van de beste gedichten die hij geschreven heeft. (foto: Pieter Vane, De Rijnpost)
lees verder in De Rijnpost | speeches bij de onthulling [ PDF ]
“Hier klom Allard Budding ooit omhoog…”
Op zaterdag 26 oktober 2019 om 16.00 zal Allards gedichtje Krom (1981) een permanente plek krijgen op de schoorsteen van de voormalige Hollandiafabriek in Veenendaal. In deze leegstaande fabriek waar vanaf 1985 de Verlaat Ateliers gehuisvest waren, begon hij zijn carrière als kunstenaar. Tegenwoordig maakt deze schoorsteen deel uit van De Cultuurfabriek. Allard klom ooit in deze schoorsteen omhoog om “kunst” op te hangen.
Het eerste verhaal dat Allard schreef, was in het najaar van 1981. Over Basje (die in de fles woonde) gaat over een eenzame dichter die tijdens een strandwandeling een fles ziet liggen die een grote aantrekkingskracht op hem heeft. Hij neemt de fles mee naar huis. De fles, waar je niet doorheen kunt kijken, blijkt bewoond te worden door een wonderlijk wezen dat gesprekken begint met de mensenschuwe dichter. Deze is gevoelig voor de kritiek van het wezentje dat zich Basje laat noemen. De schrijfstijl van de dichter bevalt Basje niet. Basje houdt van bloemrijk taalgebruik, terwijl de dichter juist kale zinnen schrijft. De dialogen tussen Basje in de fles en de dichter gaan steeds meer over taalgebruik en de gevoelige dichter voelt zich steeds meer in het nauw gedreven door Basje…
Onthulling gedicht Allard Budding [ rijnpost.nl ]
Impressies van de opening op 7 december
vlnr. Anthonie den Ridder (ex-Verlaat Ateliers), Gert van den Heuvel (uitgeverij Lycka Till Forlag), Jannelien Sluijter-Budding (Allards zus), Ben Zegers (vriend Allard, beeldend kunstenaar) en Hans Broek (ex-Verlaat Ateliers, beeldend kunstenaar) Foto: Jos van den Berg
Jannelien Sluijter-Budding Allards zus tijdens haar dankwoord
Ben Zegers vriend Allard, beeldend kunstenaar, raad van bestuur Rietveldacademie Amsterdam
Hans Broek vriend Allard, Oud Veenendaler, Verlaat Ateliers, beeldend kunstenaar
Henk van den Heuvel vriend Allard, schrijver, Oud Veenendaler, Verlaat Ateliers presenteert de ‘koninklijke’ editie van Dadaman
Wachten op opening …
Nieuwsbrief
Allard Budding & Verlaat Ateliers
23 november 2018
In de maak: expositie Allard Budding en Verlaat Ateliers
Kunst en erfgoed eind 2018 terug naar de plek van ontstaan.
Een werkgroep bestaande uit oud-Veenendalers Eddy Out, Henk van den Heuvel en Hans Huitinck is bezig met het organiseren van een tentoonstelling in De Cultuurfabriek als hommage aan de recent overleden kunstenaar én geboren Veenendaler Allard Budding. Budding begon in 1984 als jonge kunstenaar in een van de ateliers van de Hollandiawolfabriek (de zgn. Mussenfabriek) en nu De Cultuurfabriek.
Mussenfabriek
De wol-en kousenfabriek Hollandia van de gebroeders van Leeuwen (inmiddels De Cultuurfabriek) stond leeg na het faillissement in 1979. De gemeente kocht het complex op. Aangezien er niet gelijk een bestemming voor was konden culturele en maatschappelijke instellingen hier tegen lage huren gebruik van maken. In de jaren ’80 zaten er een kindercrèche, jongerencentrum Akropolis en Verlaat Ateliers.
Verlaat Ateliers Veenendaal
De Verlaat Ateliers werden in mei 1984 opgericht met als doelen: atelierruimten verkrijgen in Veenendaal voor (aspirant) kunstenaars én het organiseren of ondersteunen van culturele activiteiten. Leden van het eerste uur waren: Diderik van Bottenburg, Hans Broek, Allard Budding, Albert Epping, Henk van den Heuvel, Hans Huitinck, Lize Kelderman, Eddy Out en Rob Severijn. De kunstenaars maakten schilderijen, beelden, installaties, fotografie, film en literatuur. Er waren gastateliers, het blad BZOU werd uitgegeven en er werd een filmhuis opgericht met medewerking van jongerencentrum Akropolis. Op 1 januari 1988 ging het eigendom van de fabriek over van de gemeente naar de firma Ekris en werden de ateliers opgeheven.
Allard Budding
Allard was een geboren Veenendaler die als jonge kunstenaar begon in één van de ateliers van de Mussenfabriek. Hij maakte deel uit van een groep kunststudenten uit Utrecht en Arnhem. Na de Verlaat Ateliers kende hij een vliegende start. Hij werd aangenomen op de postacademische kunstopleiding Ateliers ’63 in Haarlem en kreeg daar les van de meest prominente binnen- en buitenlandse kunstenaars als: Armando, Ben Akkerman, Jan Dibbets, Toon Verhoef, Stanley Brown etc. Na de Ateliers werd hij ‘ingelijfd’ door Galerie van Krimpen, op dat moment de meest vooraanstaande galerie van Nederland. Exposities volgden in het Haags Gemeente Museum Den Haag en Boijmans van Beuningen te Rotterdam. In 1992 ontving hij samen met 5 andere aanstormde talenten (waaronder Hans Broek, eveneens Veenendaler en lid Verlaat Atelier) de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst uit handen van koningin Beatrix. De jaren ‘90 waren productief en succesvol met veel exposities, verkopen, acties en tv-optredens. Op 10 december 2017 is kunstenaar Allard Budding in Rotterdam overleden.
Expositie in De Cultuurfabriek
De expositie die op dit moment in de maak is, gaat plaatsvinden van 7 december t/m 29 december 2018 in De Cultuurfabriek. Er zal kunst te zien zijn van de hand van Allard Budding als een hommage aan zijn kunstenaarschap. Daarnaast zal er een stuk Veenendaals erfgoed voor het voetlicht worden gebracht rondom een korte maar intense periode die zich afspeelde in de fabriek waar momenteel De Cultuurfabriek is gevestigd. Er is uit die Veenendaalse jaren veel archief- en fotomateriaal beschikbaar uit de nalatenschap van Allard Budding. Tijdens de opening op 7 december zal het boek ‘Dadaman. Mijn ‘dadajaren’ met Allard Budding Veenendaal 1980-1986’ van Henk Johannes van den Heuvel officieel worden gepresenteerd. Het boek beschrijft de kunst en vriendschap tussen Van den Heuvel en Budding in de periode 1980-1986.